Den senaste veckan rapporterade SVT Nyheter att Tullverket beslagtagit stora mängder narkotikaklassade förfalskade läkemedel, som sålts under namn som tramadol. Men när dessa tabletter analyserats har det visat sig att de istället innehåller det extremt farliga ämnet metonitazen.
Metonitazen är en syntetisk opioid med dödlig potential. Enligt Rättsmedicinalverket har minst 21 personer avlidit av metonitazen – ensamt eller i kombination med andra substanser – hittills under 2024. Detta ämne tillhör en grupp syntetiska opioider som kallas nitazener, som liknar det ökända fentanylet och har blivit allt vanligare på den illegala marknaden.
Vad är metonitazen och nitazener?
Precis som fentanyl är nitazener extremt potenta och har en starkt smärtstillande effekt. Men deras styrka innebär också stora risker: även små doser kan leda till livshotande andningsdepression och överdos.
Nitazener, inklusive metonitazen, används ofta som ersättning för heroin eller andra opioider när dessa är svårare att få tag på. Detta har bidragit till att drogerna spridit sig från USA till Europa – inklusive Sverige.
Risker för en opioidkris i Europa
I USA har fentanyl och liknande ämnen orsakat en förödande opioidkris. Nu varnar experter för att samma utveckling kan ske i Europa. I Storbritannien och Sverige har redan flera drogrelaterade dödsfall kopplats till nitazener. På grund av deras höga potens och riskprofil är det avgörande att snabbt kunna upptäcka och identifiera dessa substanser för att förhindra fler tragedier.
Falska förpackningar – ett växande problem
Tullverket och Polisen varnar nu för att droger som metonitazen säljs i falska läkemedelsförpackningar, sålda som bland annat tramadol. Men när de analyserats visar det att tabletterna istället innehöll metonitazen.
Förebyggande åtgärder
Att stoppa spridningen av syntetiska opioider som metonitazen kräver gemensamma insatser. Prodia erbjuder ett snabbtest för Nitazener där Metonitazen, Etonitazen, Protonitazen och Isotonitazen kan detekteras.
Läs mer om Tullverkets senaste beslag och Polisens varningar kring denna dödliga trend.
Har du frågor? Kontakta oss för mer information om hur du kan arbeta förebyggande.