top of page
Meny
Meny
  • LinkedIn
Sök
Länsgemensam Rättspsykiatri i Öjebyn och Vuxenpsykiatrin i Piteå
Kundcase

Grundtrygg 
drogtestning i psykiatrin

Länsgemensam Rättspsykiatri i Öjebyn och Vuxenpsykiatrin i Piteå i Region Norrbotten bytte leverantör av drogtester runt 2017. Lina Seger är specialistundersköterska i psykiatri och har arbetat inom psykiatrin i 19 år. Idag arbetar hon klinikövergripande och hon var en av de som initierade övergången till Prodias drogtester.

”Min lojalitet förtjänar man den hårda vägen, och Prodias produkter och bemötande har bevisat sig pålitliga.”

Om kunden

Kliniker: Länsgemensam Rättspsykiatri i Öjebyn och Vuxenpsykiatrin i Piteå

Drogtestar: inför medicinförskrivning, utredningar och uppföljning av läkemedel eller nedtrappning av droger

Omfattning: ojämnt testningsflöde, från ett fåtal till uppemot 30 personer om dagen

Lina Seger

Specialistundersköterska i psykiatri

Lina Seger Specialistundersköterska i psykiatri  ​
En kvalitetshöjning och ekonomisk förtjänst

- För oss innebar det en omedelbar kvalitetshöjning och en ekonomisk förtjänst att gå över till Prodias tester. Tidigare behövde vi skicka prover till verifikation titt som tätt, det kostade både tid och pengar. Nu får vi svar direkt. Det gör att vi kan skifta fokus i arbetet från att utreda droger till att börja arbeta motiverande direkt. Prodias stickor är som att slänga ut ett nät som fångar allt missbruk direkt.

Liknelsen med det finmaskiga nätet har Lina fog för, med exempel hämtade från verksamheten.

- Vi hade också patienter som direkt märkte att vi bytt stickor. Några patienter hade koll på exakt hur mycket de kunde ta av vissa droger innan våra gamla stickor gav utslag. Nu blev de både överraskade och – tror jag – lite imponerade!

Vill aldrig arbeta utan Prodias tester igen

- Jag vill vara supertydlig med att jag aldrig jobbat för Prodia och att jag inte på något vis får någon kickback eller ersättning av dem. Allt jag säger kommer ur hur mitt arbete förändrats sedan vi började arbeta med dem. Jag kan inte längre göra ett bra jobb utan deras produkter. Så bra är de.

Trygghet i säkra snabbtester

- I vårt arbete behöver vi en kvalitet att lita på. Vi använder salivanalyser, som vi skickar till Prodias laboratorium, och snabbtester i urin som har otroligt liten felmarginal. Om patienten nekar måste vi alltid verifiera svaret och skulle resultatet visa sig felaktigt står Prodia för verifikationskostnaden. Vilken annan leverantör är så säker på sina snabbtest?! Ingen! Salivtesten skickas för verifiering direkt och testas mycket bredare i labb, det gör att vi får ett brett resultat som är verifierat direkt och dessutom juridiskt hållbart. Det är en fantastisk trygghet att kunna lita på våra snabbtester. 

Räddaren salivprovet

- I mötet med patienter är kompetens och utbildning viktigt för att kunna bemöta patienter. Patienter kan vara väldigt olika och vi behöver ta hänsyn till allt på kort tid. Våra förutsättningar och patientens historik påverkar vilket typ av drogtest vi kan ta. Det är inte ovanligt att våra patienter har en övergreppshistorik, då är ett övervakat urinprov inte en bra idé. I sådana situationer är salivanalysen en räddare.

Paketlösning höjer kvalitetsnivån

- Det är ingen hemlighet att det är brist på vårdpersonal i hela landet just nu. Med hög personalomsättning blir det svårare att bibehålla en hög och jämn kompetens. Med stödet och tillgängligheten vi har hos Prodia blir vi mindre sårbara. Deras paketlösning där vi har support, utbildning och garanti är en kvalitetssäkring oavsett om du jobbat här i 10 år eller två veckor. Testen är inte svåra att ta, men varför vi ska välja ett specifikt test och när vi ska välja det, är en kunskap som Prodia har och alltid kan hjälpa oss med.

”Jag vill alltid göra ett så bra jobb som möjligt, med så bra produkter som möjligt.”

Länsgemensam Rättspsykiatri i Öjebyn och Vuxenpsykiatrin i Piteå
Prodia tar oss närmre framtiden

- Den tekniska utvecklingen är jättespännande just nu och Prodia kommer hela tiden med nyheter och nya lösningar. De var tidiga med salivtester som jag tror kommer komma ännu mer. De har Analysportalen som gör att vi kan vara helt digitala och skicka remisser digitalt i stället för fysiskt. Sådant är roligt och viktigt att hela tiden veta att Prodia ligger i framkant med. 

”Prodias engagemang och framåtvilja smittar av sig och gör mitt jobb mer spännande och ännu roligare. Jag brukar säga till mina kollegor om de har en trubbig dag ’Se om du behöver göra en beställning eller ha hjälp med något och ring Prodia!’”

Superbemötande och tillgänglighet

- Jag får alltid snabba svar direkt. När jag står i en provtagningssituation och plötsligt behöver hjälp, då svarar de direkt. Prodia vill inte sälja massvis med produkter till mig, de vill att jag ska kunna göra mitt jobb bättre. Redan när jag ringde Susanne första gången fick jag ett sånt himla superbemötande och det har hållit i sig sedan dess. De är tillgängliga, vill framåt och är inspirerande.

Lina märker att personalen växer av både utbildning och feedback.

- Inför starten kom Susanne själv till Piteå så att alla som skulle arbeta med testerna fick utbildning direkt från henne och skapa en direktkontakt. Sen har vi gått utbildningar digitalt längs vägen för att hela tiden hålla oss uppdaterade. Även feedbacken hon och andra på Prodia ger skulle jag säga är en typ av utbildning, de stöttar och förklarar när vi frågar, det växer jag och mina kollegor av.
 

bottom of page