top of page

“Det är väl semester” – eller?

  • Skribentens bild: Prodia
    Prodia
  • 26 maj
  • 4 min läsning

Uppdaterat: 11 juni

Gränser har en tendens att suddas ut i sommartider. Hur ska du som arbetsgivare tänka och agera kring sommar och semester när det kommer till droger och alkohol?


Inför studentfiranden, sommarfester och semestrar ökar risken för att alkohol och droger spiller över på arbetslivet. Gränser suddas ut – både hemma och på jobbet. Mari Turesson, Prodias Marknadschef tog ett samtal med sin kollega Marcus Hindsö, Affärsutvecklare på Prodia, om hur du som arbetsgivare kan tänka, agera och förebygga under sommarens mer tillåtande perioder.


Läs artikeln nedan eller kolla på film genom att klicka på bilden eller här:

Mari Turesson, Marknadschef Prodia och Marcus Hindsö, Affärsutvecklare Prodia

– Många tänker inte på det, men under sommaren ökar toleransen för alkohol i samhället, säger Marcus. Så fort solen är ute ska man ta en öl eller ett glas vin. Eller om man ska klippa gräset eller grilla, då ska så klart en öl finnas med i bilden.


Det smyger sig in även på jobbet – till exempel vid avslutningsfika med bubbel eller att någon tar en öl till lunchen “för att det ändå är sommar”. Gränserna flyttas, helt enkelt. Och just det där tänjandet av gränser kan skapa problem på arbetsplatsen. Inte bara ur ett säkerhetsperspektiv – utan också ur ett ansvarsperspektiv.


Otydliga policyer – en vanlig fälla

Enligt Marcus är en av de vanligaste fallgroparna att företag har otydliga eller slentrianmässiga alkohol- och drogpolicyer. Som arbetsgivare måste du sätta tonen innan festen – inte efter, säger han. 


”Som arbetsgivare måste du sätta tonen innan festen – inte efter.”


Hur kan man ta upp policyn utan att förstöra stämningen? Man vill inte vara någon glädjedödare på kickoffen som kommer.

– Man behöver inte vara en moralpolis. Det handlar om att skapa trygghet. Den kan finnas några som har en beroendeproblematik i sin närhet, eller kämpar själva. Då är tydlighet en form av omtanke. Att visa att vi vill att alla ska känna sig trygga på jobbet.


Att ha en väl genomarbetad alkohol- och drogpolicy är en bra början – men den behöver också vara levande. Marcus understryker vikten av att integrera den i vardagen, inte bara plocka fram den vid kris.


– Jag brukar säga till chefer: lägg till policyn som en punkt på agendan vid era veckomöten, teamträffar eller när ni planerar sociala aktiviteter. Det behöver inte vara något stort – men att påminna regelbundet planterar ett frö. Det skapar trygghet, ökar medvetenheten och visar vad ni står för, säger han.


Om en anställd säger "Det är väl inte så farligt att röka lite gräs på semestern? Det är ju lagligt i vissa länder." Hur ska man tänka och agera?

En vanlig invändning bland både ungdomar och vuxna är: “Men det är ju semester – då kan man väl slappna av lite?” Nu pratar vi om droger som är illegala och olagliga i Sverige. Framför allt att cannabis och olika narkotikaklassade substanser.


Marcus är tydlig: – Svensk lag gäller även under semestern och arbetsgivare har rätt att ställa krav på att medarbetare är nyktra och drogfria på arbetsplatsen även om bruket skett på fritiden. THC, det rusgivande ämnet i cannabis, kan stanna kvar i kroppen i flera veckor. Så en joint på semestern kan påverka arbetsmiljön långt efter ledigheten. Han lyfter också att arbetsgivare bör våga stå för sin policy, annars förlorar den sin kraft.


– Det handlar inte bara om laglighet, utan om vad du signalerar. Särskilt om du har ansvar för säkerhet, kollegor eller kundrelationer.

 

Fem konkreta tips till arbetsgivare inför sommaren:

1. Erbjud alltid alkoholfritt – gå gärna före själv.

Bjud in till sommarfest på ett sätt som inkluderar alla. Alkoholfritt ska vara lika självklart som det andra alternativet – och som chef påverkar du kulturen genom dina val. Att själv välja alkoholfritt kan sätta tonen för hela gruppen.


2. Kommunicera innan något händer och håll samtalet levande.

Skicka ut en sommarhälsning där du också lättsamt påminner om företagets alkohol- och drogpolicy. Det räcker inte att policyn “finns”, den måste kännas aktuell och relevant. Lyft gärna ämnet även efter semestern. Visa att det inte handlar om kontroll utan om trygghet och omtanke.


3. Anpassa språket efter sammanhanget.

Undvik pekpinnar. Prata i termer av gemenskap: “Vi vill att alla ska känna sig inkluderade och trygga – därför har vi tydliga riktlinjer.” Det skapar förståelse snarare än motstånd.


4. Öka kunskapen hos både chefer och medarbetare.

Fler företag efterfrågar korta utbildningar inför sommaren och det med all rätt. Att förstå skillnaden mellan bruk, riskbruk, skadligt bruk och beroende ger konkreta verktyg att agera i tid. Och det sänker tröskeln för samtal om ett ämne som ofta känns känsligt.


5. Utse tydliga kontaktpersoner även under ledigheten.

Vem ska man vända sig till om något händer eller om man känner oro för någon? Ha en ansvarig person tillgänglig även under sommaren, t.ex. från HR eller ledningsgruppen.


– Och glöm inte att efterfråga stöd om ni behöver det, säger Marcus. Vi på Prodia hjälper gärna till med att uppdatera, formulera och implementera policyer och vi håller också utbildningar för både chefer och medarbetare.

 

📌 Behöver ni hjälp? Kontakta Marcus så berättar han mer.


 
 
bottom of page